söndag 15 april 2012

Klittan, fittan och den avgudade penisen (om gymnastikläraren som lät käften gå)

"Klitoris motsvarar utvecklingsmässigt penis." Härifrån.
Okej. Detta kan jag acceptera. Det finns likheter (klart det finns) mellan våra könsorgan, även fast det gärna påivras att de är fundamentalt olika. Jag blir lite glad faktiskt. Men när man presenterar sådan här fakta är det rätt lätt att det hamnar snett. 
"Klitoris är kvinnans penis."
Så här snitsigt lät det när gymnastikläraren bestämde sig för att lära oss något mumsigt och nytt om kvinnans könsorgan. Jag. Har. Inte. Kunnat. Släppa. Det. 
Vart går vi från likheter och motsvarigheter till att kallt applicera det manliga könsorganet på det kvinnliga? Klittan görs till något i grunden manligt. Vi anpassar kvinnans kropp och könsorgan till mannens. Vi utgår ifrån mannens kropp. Som vanligt. Gäsp.
Vi kan vända på det. Penisen är mannens klitoris.  
Där. Det hade varit något nytt. Klart det inte är samma sak. Penisen är betydligt mer omtalad än klitoris och det är kanske förståeligt. Men det är precis just därför borde vi se upp lite.
Det är ovetenskapligt och opedagogiskt tycker jag. Svaren på de frågor som automatiskt flyter upp till ytan, om än outtalade, för det är praktiskt taget porr och sex och lust vi snackar om nu, får vi inte svar på. Hur och varför är klitoris en penis helt plötsligt? Och inte heller - vad är annorlunda då? Vad är det som får kvinnans penis att se annorlunda ut än mannens?
Ifall vi nu ska framhäva likheter och sudda ut de felaktiga föreställningar som finns kanske vi inte borde göra det genom att glatt utgå ifrån mannen och hans penis, utan tänka på hur vi förhåller oss till motsvarighet(erna) också. Istället för att bara låta dem anpassa sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar